felhasználói név:   jelszó:  
   
 
 

Dédesi karbantartás
A Dédesi Kisvár sziklaképződmény Magyarország egyik legpatinánsabb és legjelentősebb mászóhelye. Sajnos az utóbbi évtizedben az utak állapota jelentősen leromlott. Sok helyen még az első generációs biztosítási pontok vagy barkácsmegoldások szolgáltatták a mászók biztonságát. Az ok egyszerű, ez a hely kiesett a kezelést végző MAHOE látóköréből, sokan magánakciókkal furkáltak és helyeztek el eszközöket, ami azt eredményezte, hogy a mászás biztosítási feltételei eléggé rosszak voltak.
A helyzet megváltozott amikor két helyi egyesület az Egri Hegyisport illetve a miénk , valamint az MHSSz részéről Gozony Gergő összefogásával felvállaltuk a karbantartói feladatokat és az együttműködést a Bükki Nemzeti Parkkal.

Ennek eredményeként saját forrásainkból illetve az MHSSz pályázati pénzeiből elkezdődött a felújítási munka. Ez még természetesen a mai napig állandó feladatunk hiszen a projekt nagysága miatt nem néhány napos munka.
Első körben a Kisfal és a Nagyfal ismertebb útjait újítottuk fel. Ezeken a falszakaszokon az utak nagy része az UIAA szabványoknak megfelelő rozsdamentes eszközökkel van kiépítve. Egyedül a Kisfal felső részének a biztosítása hiányos ugyanis a nemzeti park csak a meglévő eszközök cseréjét engedélyezte, újak elhelyezését nem.Második körben a tűzfal felső /bal oldali/ szakasza következett a Hanomágtól visszafelé a Nagyfal irányában található tábla útjai lettek teljes mértékben felújítva.
Az idei év feladata lesz a Kisfal felső szakaszának rendbetétele és a Tűzfal Hanomágtól jobbra eső útjainak teljes felújítása, különös tekintettel az újból megnyitott falszakaszra. Ennek a résznek a pontos mászókalauzát is el kell készítenünk.

A munkálatok abban az esetben folytatódnak, ha a szakhatóságokhoz beadott engedélyeink zöld utat kapnak.
A cikket írta: Ádám, 2010.11.21
A cikkhez tartozó képek:
Nem tartozik a cikkhez kép!


főoldal
egyesület
kapcsolat
esemenyek
galéria
fórum
maszóhelyek
apróhirdetések
Copyright © 2010 készítette Viszo design. Minden jog fenntartva!