felhasználói név:   jelszó:  
   
 
 

Nagy Dédes
Hazánk egyik legkülönlegesebb és legjelentősebb sziklája, amit jelenleg a Perem Sziklamászó Egyesület és az Egri Hegyisport Egyesület kezel.
Az itt található több mint 50 út változatos nehézségi fokozatokban és hosszban nyújt változatos lehetőséget a mászásra. A rövidebb nehéz utaktól egészen a három kötélhosszas utakig mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő kihívásokat.
Mivel a szikla fokozottan védett területen helyezkedik el, ezért a mászás csak június 30. és február 1. között lehetséges.
A mászható szikla mérete és jellege miatt a sisak használata erősen ajánlott. A kőzet minősége jó, kompakt, kevés helyen fordulhat elő fogástörés. Jellemzően oldott lyukak, zsebek és repedésekkel tarkított jól tapadó felületekkel találkozunk. Nem jellemző a túlzott használatból fakadó zsírosodás. Az utak nagy része felújított vagy felújítás alatt van, de előfordul még néhány útban régi biztosítási pont, ezért érdemes tájékozódni a nem átlátható utak állapota felől.
nagydédesi mászóhelyet négy részre lehet osztani.

A Kisfal nyugatias árnyas fekvésű, ami ideális forró nyári napokon. Az itt található közel 25 m-es szikla néhány kezdődnek való és néhány igen nehéz utat tartogat a mászóknak.

A Reibung-tábla a legkisebb távolról is látható tömbje élvezetes könnyű mászás nagy nyúlásokkal és fogásokkal és jól tapadó reibungos lépéseivel.

A Nagyfal délies fekvésű 25m-es magasságával erősen tagolt formáival főként nyáron erősen izzasztó utaknak ad helyt. Itt a könnyebb hosszú utak mellett (néhány clean lehetőség) nehezebb utak is találhatóak melyen akár top rope is lehet próbálgatni a saját képességeink határait.
A negyedik egyben legnagyobb, legmagasabb és legnehezebb része a Tűzfal. Itt az utak a lombkorona alatt kezdődnek, ezért nyáron is kellemes a beszállásokban tartózkodni. A mászásokat elkezdve azonban a nap és az utak nehézsége jelentősen megizzasztja az embert. Itt a törmelékes talaj kellemetlenségét kárpótolja, hogy itt található számos nehéz VII-VIII-as út és hazánk egytelen három kötélhosszas útja a Hanomág (VI), amit 1972-ben nyitott Krafft Walter és Lakatos János. Ezen a falszakaszon a top rope mászás a standok elhelyezkedése miatt korlátozott. Szerencsés fejlemény, hogy a Nemzeti Park pozitív hozzáállásának köszönhetően a közelmúltban nyolc út újbóli használatbavételét engedélyezték. Reméljük ez a tendencia folytatódik és még több nagyszerű út válik mászhatóvá.
A cikket írta: Ádám, 2010.11.23
A cikkhez tartozó képek:főoldal
egyesület
kapcsolat
esemenyek
galéria
fórum
maszóhelyek
apróhirdetések
Copyright © 2010 készítette Viszo design. Minden jog fenntartva!